top of page
  • mirjamnordin

Ser du ett kryp? Ta bort det med ett nyp!

Värmen har kommit till Sverige, något som betyder att fästingarna vaknat till liv och är i full gång. Så om du är ute med din hund i gräset – glöm inte att ta en titt efter fästingar efteråt.

Långt ifrån alla fästingar är bärare av sjukdomar men om oturen är framme kan just en sådan sätt sig på din hund. Sjukdomarna som då kan föras vidare är i första hand är Borrelia och Anaplasma.Borrelia är en bakteriesjukdom där de vanligaste symtomen på hund är trötthet, feber och att lederna kan bli stela vilket i vissa fall kan visa sig genom att hunden haltar. Det tar ett dygn innan sjukdomen överförs från fästing till hund och därför är det viktigt att snabbt plocka bort dem.


Anaplasma är en annan bakteriesjukdom hundar kan drabbas av efter att en fästing satt sig fast. Symtomen här är främst ett försämrat allmäntillstånd med ökad trötthet, feber, smärta och en nedsatt aptit. Precis som med Borrelia tar det i alla fall ett dygn innan sjukdomen överförts, något som även här gör det viktig att hålla utkik efter fästingar och plocka bort dem direkt.


Det gäller alltså att regelbundet kolla efter fästingar på din hund för att kunna ta bort dem så fort som möjligt. För även fast fästingen bär på en sjukdom är det som sagt inte säkert att den överförs till hunden, det är större chans att de inte gör det om man plockar bort fästingen direkt. Men om hunden skulle visa symtom, på antingen Borrelia eller Anaplasma är det viktigt att kontakta veterinär.

bottom of page